Skip to main content

Projektstudie:

Kullbergs i Nyköping

Läs om caset

Gamla i gemet

med anor sedan 1836

1836 startade kaptenen Christian Henric des Reaux en bokhandel i Nyköping, som förutom böcker sålde matvaror, tobak, hampa och läder.

Han ägnade sig också åt att göra egna översättningar, trycka böcker och gav även ut tidningen ”Tidning för Södermanland”. Nyköping stad hade då c:a 4 000 innevånare.

År 1862 skedde nästa ägarbyte. Den nya innehavaren hette Emil Kullberg och var alltså den man efter vilken företagen fortfarande har sina namn. 21 december 1864 kunde man läsa i en tidningsannons om att Emil Kullbergs Pappers- och Diversehandel hade ett stort ”Lager af skrif- och ritmateriel, parfymer (fransyska och svenska), steroescoper, thermometrar och skinnarbeten”.

Ytterligare ägarbyten skedde under årens lopp tills sönerna Tomas och Krister Eriksson övertog Kullbergs Bokhandel AB och Kullbergs Kontorsvaror AB efter sin mor 1990. Sönerna drev dem tillsammans till 2003 med Tomas Eriksson som verkställande direktör för bokhandeln och Krister som verkställande direktör för kontorshandeln.

År 2003 tog Krister över bägge företagen och sedan 2007 driver han företagen tillsammans med hustrun Anette Blixt-Eriksson.

Ladda ned jubileumsfolder och läs mer om Kullbergs historia

Vi fick vårt första uppdrag av Kullbergs 2010 då det behövdes byggas en ny hemsida till Kullbergs Kontorsvaror. Vi fick även information om att Kullbergs skulle fira 175-årsjubileum året efter, och det utvecklade sig till ett av de största projekt vi hade gjort hittills.

Till 175-årsjubiléet skulle det tas fram en jubileumslogga och en jubileumsfolder. Vi tog även fram ett förslag till en kampanjhemsida för jubiléet som gick efter samma grafiska profil som tryckmaterialet.

Året efter jubiléet så togs det fram en ny hemsida även till Kullbergs Bokhandel. Hemsidan stod sig ända tills det beslutades att bokhandeln skulle gå in i Akademibokhandelns kedja som finns över hela landet, och som har sin egna centrala webb.

Alla de första hemsidorna byggdes på de dåvarande Joomla!-plattformarna. När det 2017 var dags att uppgradera Kullbergs Kontorsvarors hemsida så beslutades det att bygga en helt ny hemsida med våra nya verktyg i WordPress. Hemsidan uppdaterades sedan igen våren 2018 då företaget kopplades till webbshopkedjan RKV.

Aa

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Aa

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Aa

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Vi har även tagit fram en mängd tryckmaterial under åren. Dels till 175-årsjubiléet då vi tog fram en jubileumsfolder och även en bokmärkesserie där det släpptes ett nytt varje månad. Vi har sedan även gjort både printmaterial och digital marknadsföring för frukostevent, chokladprovningar och annat på Kullbergs Kontorsvaror.

Ett av uppdragen som vi minns är 175-årsjubiléet 2011. Anette Blixt-Eriksson hade samlat ihop en kartong med gamla annonser och annan kuriosa som inpirationsmaterial till det första planeringsmötet. Vår första tanke var att designa en jubileumsfolder som gick i samma färgskala som de gamla tidningsurklippen. När vi sedan tog fram jubileumshemsidan, så fick även den samma färgskala och svartvita bilder.